tisdag 28 juni 2011

Harjulins under ryska tiden

Harjulins gårdsgrupp i Socklot by i Nykarleby, Finland fotograferad före 1918. Observera den ryska flagan.

Midsommarbild

Ett svanpar med ungar njuter av den stilla midsommarnatten. Fotad kl. 22.28. Klicka för störe bild

fredag 24 juni 2011

En prickfri piga

Någon har glömt att klistra fast prickarna på den här nyckelpigan. Eller kanske det skall vara så, en prickfri piga.

Före Normen

En gammal bild av Nykarleby kyrka från tiden före Normen. Normens skola byggdes nämligen 1908.

tisdag 21 juni 2011

Vinterdimma

Så här i midsommartid skall jag retas lite och visa en vinterbild som föreställer Grisselören i dimma. Fotograferad 15 mars 2011.

fredag 10 juni 2011

Leos dörrar

Så här ser dörrtavlan ut som världsmästaren Leo Komarov fick av "hemklubben" MUIK när han firades för ishockeyguldet i hemstaden Nykarleby. Tavlans storlek ca 75x67.
Jag har gjort en likadan tavla som föreställer Fönster i Nykarleby.

lördag 4 juni 2011

Studenter

Här är årets studenter från Topeliusgymnasiet i Nykarleby.
Klicka för större bild.

torsdag 2 juni 2011

En bit sjöfasrtshistoria


Nykarleby var långt in på 1800 talet en betydande hamnstad och skeppsbyggeriet var livligt.  Ett av de skepp som byggdes på Alören  var barkskeppet Alku. Skeppet gick av staepeln 4 september 1857 och det skulle visa sig att det blev ett lycklig fartyg. Men under en av resorna höll det på att gå illa.
 Resan gick till Livorno i Italien  den första veckan i september 1864. I lastrummet fanns 149 standard plank  och 400 tunnor tjära. På hemresan från Livorno var barkskeppet lastat med marmor. Alku mötte hög sjögång och senare svänger vinden med ännu svårare ostlig sjö och fartyget fick problem och var nästan omöjlig att styra.
 Under den tilltagande stormen och sjögången upptäcktes en läcka. Trots att pumparna gick på högvarv kunde fartyget inte hållas läns. Alku fick söka en nödhamn.  Efter omfattande reparationer seglade skeppet vidare till London med marmorlasten och småningom kunde Alko anlöpa hemhamnen. (Teckning Leif Sjöholm)

Fiskmås

Vår granne vid sommarstugan återkommer varje år.

onsdag 1 juni 2011

En slända på benet

Sommaren är här och snart kan man sätta sig i vilstolen med en spännande deckare och låta en slända landa på benet. Sländorna är ett trevligt sällskap vid sommarstugan. Som små helikoptrar närmar de sig om man sitter still och låter dom finnas till.

Zacharias Topelius barndomshem


Här på Kuddnäs i Nykarleby föddes skalden Zacharias Topelius. Byggnaden har länge fungerat som museum och är ett populärt utflyktsmål för turister och skolor som är på klassresa. Många möbler och saker finns fortfarande kvar från Zachris barndomstid och det känns också  i atmosfären när man kliver in.