söndag 18 november 2012

Nytt vykort

Ett nytt vykort är på kommande. Kortet ser du här ovan. En ny serie av fjolårets julkort kommer samtidigt.

lördag 17 november 2012

Grisselören 1957

En fantastisk bild över Grisselören i Socklot Nykarleby. Det är Holger Haglund vi skall tacka för att han tog den här bilden 1957. Vi ser åtminstone 13 båtar uppdragna intill vägen som gick mellan hamnen och ladorna.
Klicka på bilden om du vill förstora och se detaljer.

torsdag 15 november 2012

Spökskepp

Solen håller på att gå ner, en spökseglare glider ljudlöst förbi.

Kväll i Nykarleby

Det är kväll i Nykarleby och året är 2009. I år har isen ännu inte lagt sig på älven men kylan kommer sakta krypande och snart får vi se både is och snö på älven.

Nostalgi

En hel del nostalgi rinner över en när man ser gamla bilder av ryssjedelar som hänger på tork vid Grisselören. Idag är ställningarna borta där garnen likt jättestora hängmattor hängde på tork. Idag skulle besökarna kalla det för en konstnärlig installation.

måndag 5 november 2012

Vem bodde i huset?

Vem bodde i huset? Gårdar och bybor i Socklot under 200 år. Detta är titeln på en bok som går till tryckeriet denna vecka. Boken handlar om gårdar som finns eller har funnits i Socklot från början av 1800-talet till år 2000 samt om människorna som bott i stugorna.
Det var lärare Nils Sundkvist som i mitten av 1980-talet började kartlägga gamla och nya gårdar i Socklot. De stugor som hade rivits  tecknade han på basen av äldre bybors berättelser och mått av stengrunder. Dessutom är alla människor som bott i gårdarna under de 200 åren med i boken. En arbetsgrupp har färdigställt materialet till en bok på ca. 230 sidor.Boken kommer till försäljning i början av december.